Tersine Lojistik nedir?

Lojistik, tedarikçileri tüketicilere bağlayan bir kavram olarak tanımlanabilirse, “tersine lojistik” ise tüketicileri tedarikçilere bağlar. Tersine lojistik, tüketiciye ulaştırılan ürünlerin artık gerekli görülmediği takdirde geri alınması ve ürünlerin şartlarına göre tekrar işlenmesi yöntemidir. Tersine lojistik türleri, iade lojistiği, geri alma lojistiği ve imha lojistiği türlerini içerir.

  • İade Lojistiği:Bu çeşitte, tüketicilere satılan ürünlerdeki kusurlar veya tüketicilerin zihnindeki değişiklikler nedeniyle iade veya değişim yapılmaktadır. Temel olarak bu tür, tüketiciler tarafından kaynaklanmaktadır.
  • Geri Alma Lojistiği:Bu türde, tüketiciler yeni ürünler satın aldıklarında ve mevcut ürünleri işlemek istediklerinde ortaya çıkar. Boş şişe, alüminyum bidon vb. ürünlerin tüketicilerden toplanarak tekrar kullanılması amacıyla gerçekleştirilen lojistik türüdür.

Bir ürün kusurlu bulunur ve geri alınırsa, bu aynı zamanda geri alma lojistiği olarak da kabul edilir. İade lojistiğinin aksine, buna esas olarak tüketiciler değil tedarikçiler neden olur.

  • İmha Lojistiği:Geri alınmamış ürünler, ambalaj malzemeleri, sevkiyat konteynerleri gibi atıkların imha edilmesi için yürütülen bir lojistik sürecidir. Çevre sorunları ile yakından ilgili olduğu için, süreç yönetimi giderek daha önemli hâle gelmektedir. Geri alma lojistiği gibi, esas olarak süreç tedarikçilerden kaynaklanır.
Author

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir